Home Wat doet Sotto le Stelle Nederland bij Nacht in kaarten en foto's Informatie over lichthinder Informatie over Wim Schmidt en Sotto le Stelle Maandelijkse blog
NL / EN
CONTACT
Merwedeplantsoen 27
3522 JS Utrecht
tel. 06-23298136
Hoe donker is het in Nederland?

Breng de balans tussen licht en duisternis

Telt, fotografeert en meet

Wim Schmidt van Sotto le Stelle ondersteunt overheden die de overmaat aan licht willen aanpakken. Sotto brengt daarvoor de nacht in kaart via beeld. Hoe donker is het op uw grondgebied? Hoeveel lampen staan er en waar? Sotto telt en fotografeert, meet en beoordeelt. Sotto levert data in de vorm van beelden, tabellen en kaarten die u gebruikt om uw licht- of duisternisbeleid op te stellen.


Maat voor duisternis: Hoe veel sterren kun je zien?
Een specialiteit van Sotto le Stelle is vaststellen hoe donker het is in Nederland. Voor verschillende gemeenten en provincies in Nederland heeft Sotto le Stelle kaarten gemaakt van de mate van duisternis. Kunt u de sterren nog zien? Dat hangt af van de hoeveelheid licht die vanuit de wijde omtrek omhoog straalt. Om dat inzichtelijk te maken, gebruikt Wim Schmidt gespecialiseerde gekalibreerde meetapparatuur. En hij gebruikt verschillende speciale camera’s. De resultaten van zijn metingen verwerkt hij in kaarten en foto's waarop de hele hemel afgebeeld is met een schaalverdeling.
Sotto le Stelle is innovatief
Lichthinder is een nieuw en redelijk onontgonnen gebied. Wim Schmidt is een pionier die vele nieuwe concepten en oplossingen bedacht heeft om lichthinder aan te pakken. Sotto le Stelle ontwikkelt op eigen initiatief oplossingen en biedt u maatwerk, terwijl uw kosten toch zo laag mogelijk blijven.


Ambassadeur van de nacht
Ook wordt Wim Schmidt vaak als expert betrokken door diverse partijen om advies te geven over de manier waarop zij een probleem aan kunnen pakken. Dit varieert van assimilatieverlichting voor Stichting Natuur en Milieu, de lichthinder door melkveestallen voor provincies of de inrichting van een museum over licht en duisternis voor een gemeente. Daarnaast kunt u Sotto le Stelle benaderen voor een presentatie. Wim Schmidt geeft regelmatig voordrachten in het hele land voor bijvoorbeeld verlichtingsdeskundigen, gemeenteraden en andere bijeenkomsten.

Hoe donkerder het is, des te bijzonderder is het licht


Sotto werkt met de volgende methoden:


Het licht op een locatie meten


De nacht fotograferen


De verlichting in kaart brengen


De duisternis in kaart brengen

Rapporten
Download hier de eindrapporten van enkele opdrachten:

- Onderzoek voor SNM naar de donkerste locatie van Nederland
- Onderzoek van de openbare verlichting in gemeente Hengelo
- Onderzoek duisternis in provincie Utrecht
- Onderzoek in Maastricht van lichthinder op nieuw te bouwen woningen
- Onderzoek naar alle verlichting op eiland Schouwen-Duiveland
- Onderzoek duisternis in provincie Zuid-Holland

Sotto le Stelle,