Home Wat doet Sotto le Stelle Nederland bij Nacht in kaarten en foto's Informatie over lichthinder Informatie over Wim Schmidt en Sotto le Stelle Maandelijkse blog
NL / EN
CONTACT
Merwedeplantsoen 27
3522 JS Utrecht
tel. 06-23298136
Sotto: Sterren, milieu en wetenschap

Sotto le Stelle betekent Onder de Sterren in het Italiaans. Als amateur sterrenkundige koppelt Wim Schmidt zijn kennis over het meten van licht aan een hart voor zijn leefomgeving. Door specialisatie op een beperkt gebied kan Sotto le Stelle een integrale oplossing bieden voor alle aspecten van lichthinder.

Wim Schmidt heeft enige jaren natuurkunde/sterrenkunde gestudeerd, maar is hier niet professioneel mee verder gegaan; wel als amateur sterrenkundige.

Wim is als afgestudeerd psycholoog jaren actief geweest binnen de kunstzinnige vorming in Nederland om kinderen via het onderwijs in contact te brengen met kunst. Zijn specialisatie was fotografie die nu weer van pas komt in zijn werk om de nachten van Nederland in data en beelden vast te leggen.

Op zijn 50ste is hij overgestapt om een eigen bedrijf te beginnen, dat nu 10 jaar bestaat. Sotto le Stelle wil lichthinder als onderwerp in Nederland op de kaart zetten, het onderwerp de serieuze aandacht geven die het verdient en daarmee Nederland wat mooier maken.


De Wandeling
Het programma De Wandeling van de KRO van oktober 2010 heeft Wim geportretteerd:


Derde Testament
Ook het programma Derde testament van de NCRV schonk in 2009 aandacht aan Wim:

Sotto werkt samen met:

- Lumineux Consult
Dit bureau is gespecialiseerd in het berekenen van licht. www.lumineux-consult.com
Henk Spoelstra van Lumineux Consult: “Wim Schmidt is de eerste in Nederland die donkertekaarten maakt. Zijn kaarten zijn uniek. Wim heeft een enorme passie voor zijn werk. Doordat ik modeleer, kan ik Wim vertellen waar het licht vandaan komt. Hoeveel komt van de snelweg iets verderop? We leggen samen de stukjes van een hele grote puzzel.”

- Licht en Donker Advies
Dit bureau assisteert in het juridische traject en de communicatie. www.lichtendonkeradvies.nl
Heleen Lieftink van Licht en Donker Advies : “Wim denkt mee, hij heeft veel kennis over lichthinder. Als je met hem praat, ga je over dit onderwerp nadenken. Door de foto’s die Wim Schmidt maakt, krijg je een objectief en helder beeld. Een goede basis voor een nulmeting. Het geeft je inzicht in hoe de situatie is. Wim brengt licht zichtbaar in beeld.”Netwerk

Wim Schmidt is lid van de lichthinder commissie van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde, NSVV.

Wim Schmidt is actief binnen Platform Lichthinder en de International Dark-sky Association . Het Platform Lichthinder is de centrale vereniging in Nederland die staat voor het behoud van duisternis als een kwaliteit van onze leefomgeving. De International Dark-sky Association is het internationale samenwerkingsverband van alle organisaties in de wereld die actief zijn op dit gebied.

Sotto le Stelle,